A gyerekeket is el kell vinni fogorvoshoz

A legtöbb felnőtt tudja, hogy a fogakra vigyázni kell, mert ha valamelyik elromlik, esetleg ki kell húzni, nem nő helyette új, hanem mesterségesen kell pótolni. A különböző fogbetegségek fájdalommal is járhatnak, ami persze nem túl kellemes. Emellett ha valaki magán rendelőbe megy, vagy valamilyen profibb beavatkozást végeztet a fogán, az nagyon sokba kerülhet. Ha valaki sok fogát szeretné pótoltatni esztétikusan, az akár több százezer forintba is kerülhet. De a legtöbb embernek mindez megéri, hisz mások sok esetben a fogaink állapota és a mosolyunk alapján is alkotnak rólunk véleményt. Senki nem szeretne sárga és hiányos fogsorral járkálni a világban.

De minden ami a felnőtteknek természetes, az egy gyereknek még nem az. Ők még nem tudják, milyen fontos az, hogy odafigyeljenek a fogaik állapotára, és hogy ne romoljanak el. Minden szülő tudja, hogy főleg a kisebbek esetében ott kell felettük állni, miközben mossák a fogukat, különben nem csinálják meg rendesen. A saját lányom mellett is mindig ott voltam, amikor kisebb volt, és figyeltem, mit csinál, nehogy megpróbáljon kibújni a fogmosás alól. Erre érdemes odafigyelni, egyrészt mert sokkal rosszabb, ha megromlanak a gyerek fogai, és orvoshoz kell őt cipelni, másrészt meg ha most rászoktatjuk a rendes fogmosásra, később neki is automatikus lesz, hogy odafigyel a fogaira. Még felnőtt korában sem lesznek komolyabb gondjai velük.

Persze az, hogy a gyerek rendesen mossa a fogát, még nem jelenti azt, hogy akkor sosem kell fogorvoshoz mennie. Ezzel a legtöbb szülő is tisztában van, de akkor is bizonytalan a részleteket illetően. Például, hogy mikorra kell ütemezni a gyermek első látogatását a fogorvoshoz? Honnan tudhatja, hogy a gyereknek kell-e fogszabályzó? Emellett még egy csomó más kérdés van, ami a fogápolással kapcsolatban felmerülhet.

Sok szülőnek nehéz eldöntenie, hogy milyen fogorvosi ellátásra van szükségük. Tudják, hogy meg akarják akadályozni a gyereknél a fogszuvasodást, de nem mindig tudják a legjobb módját. Esetleg néhány tipp segíthet ebben.

A jó fogászati ​​ellátás a baba első fogának megjelenése előtt kezdődik. Csak azért, mert nem látod a fogakat, az nem jelenti azt, hogy nincsenek ott. A fogak ténylegesen a terhesség második trimeszterében kezdődnek kifejlődni. Születéskor a csecsemőnek 20 elsődleges foga van, amelyek közül néhány az állkapocsban teljesen kifejlődött.

Még mielőtt a baba elkezd fogzani, húzzál végig egy tiszta, nedves mosogatórongyot az ínyen, hogy eltávolítsd a káros baktériumokat.
Amint a baba fogzani kezd, használd a csecsemő fogkefét. Használj hozzá vizet és egy kis mennyiségű fluoridos fogkrémet (körülbelül egy rizsszemnyi elég is). (Ha a fluorid nélküli csecsemő fogkrémet használsz, akkor is azonos mennyiségben alkalmazd.) Amint a baba foga kifejlődik, esetleg elkezdhetsz fogselymezni közöttük.

2 éves korában a gyermeknek még meg kell tanulnia, hogyan kell használni a fogkefét rendesen. A 3 éves és annál idősebb gyerekeknek csak borsó mennyiségű fluoridos fogkrémeket lehet használniuk. Mindig felügyeld a 8 évnél fiatalabb gyerekeket fogmosás közben, mert ők nagyobb valószínűséggel fogják a fogpasztát megenni, vagy véletlenül lenyelni, ami nem tesz jót. Még a csecsemőknél is fogszuvasodást okozhat az, ha nem alakítanak ki náluk jó táplálkozási szokásokat. A baba fogai is elszíneződhetnek, és náluk is alakulhat ki fogszuvasodás. A folyamatos cumizás helyett, jobb, ha a gyerek már pár éves, átváltunk a cumis üveg helyett csőrös poharakra, ami kevésbé veszi igénybe a fogakat.

Mikor kell először elvinni a gyereket a fogorvoshoz? Azt ajánlják, hogy a gyereket akkor kell elvinni a fogorvoshoz, amikor már egy évesek. Az első látogatás során a fogorvos elmagyarázza a szülőnek a megfelelő fogmosási és fogselyem technikákat, és megvizsgálja a csecsemőt.

Ezek a látogatások segíthetnek a problémák korai felkutatásában, és segítenek a gyerekeknek megszokni a fogorvos látogatását, hogy kevésbé féljenek tőlük majd később. Azt is érdemes tekintetbe venni, hogy gyermeked egy olyan fogorvoshoz vidd, aki a gyerekek kezelésére specializálódott. Gyermekorvosi fogorvosok képzettek a gyerekek fogászati ​​egészségével kapcsolatos számos kérdésben. Azt is tudják, hogy mikor kell tovább küldeni a pacienst egy másik típusú szakemberhez, mint például a szájsebészetre.

Hogyan lehet megakadályozni a fogszuvasodást? Az akkor fordul elő, amikor az étkezés után a fogakon maradt baktériumok és ételmaradék nem kerül eltávolításra rendes fogmosással. Így a sav egy fogak körül összegyűlik, a zománcot meglágyítja, és ott egy lyuk keletkezhet.

A fogszuvasodást akkor is elkerülheted, ha a gyereked jó szokásokra tanítod. Tanítsd meg a gyerekeket, hogy naponta kétszer kefével és fluoridos fogkrémmel mosson fogat, és rendszeresen fogselymezzen.
A fluorid rendszeres használata megkeményíti a zománcot, ami megnehezíti a sav behatolását. Bizonyos országokban csapvízbe is raknak fluoridot, pont ennek érdekében. A legtöbb fogkrém fluoridot tartalmaz, de a fogkrém önmagában nem védi meg a gyermek fogait. Legyél azonban óvatos, mivel a túl sok fluorid fog elszíneződést okozhat. Mielőtt egyéb fluoridos készítményt használnál, fordulj a fogorvoshoz.

Bizonyos ételek korlátozásával vagy elkerülésével is lehet védeni a fogakat. A cukros ételek, gyümölcslevek, édességek (különösen ragacsos, nyúlós cukorka) károsíthatják a zománcot és lyukakat okozhatnak a fogon. Ha a gyerekek ezeket az ételeket eszi, utána öblítsék ki a szájukat, vagy az étkezés után mossák meg a fogaikat, hogy ezzel kimossák a cukrot a szájból. Ugyanez vonatkozik az édesített folyékony gyógyszerek szedésére is: a gyerekek mindig öblítsék ki utána a szájukat vagy mossák meg. Ahogy a gyermek állandó fogai nőnek, a fogorvos segít megelőzni a romlásukat.

Milyen fogászati ​​problémák fordulhatnak még elő? Ha hajlamos a gyerek a fogszuvasodásra vagy az ínybetegségekre, ezek is nagyobb kockázattal járhatnak. Tehát néha még a legjobban végrehajtott rendszeres fogmosás és fogselyem használat sem akadályozhatják meg a fogszuvasodást és a romlást. Ügyel arra, hogy felkeresd fogorvost, ha a gyerek fogfájdalomra panaszkodik, ami a kezelésre szoruló lyuk jele lehet.

Ma már új anyagokat is használnak a fogak betömésénél, ami azt jelenti, hogy a fogorvosoknak több töltési és javítási lehetőségük van, mint valaha. Az amalgámnak nevezett ezüstszínű anyag (egy speciális fémkeverék) régen az egyetlen választási lehetőség volt az állandó fogak töméséhez. De most már más anyagok is rendelkezésre állnak, mint például a kompozit gyanták, azok is egyre népszerűbbek. Gyanták kötődnek a fogakhoz, így a kitöltés nem is látszik, és a sérülések által károsodott fogak helyreállítására is használhatók. Mivel a gyanták gyakran fogakkal megegyező színűek, vonzóbb a megjelenésük is, szebb lesz a végeredmény, mint a régi ezüst tömések esetében. De a fogorvosok a porcelán koronát is gyakran használják. A koronák megvédik a fogat, miközben megakadályozzák a romlás terjedését.

Néhány ritka esetben, általában ha egy bonyolultabb fogászati ​​eljárásra van szükség, egy fogorvos általános érzéstelenítést javasol. A szülőknek meg kell bizonyosodniuk arról, hogy a gyógyszert beadó szakember képzett aneszteziológus vagy szájsebész, mielőtt beleegyeznek az eljárásba. Ne félj a fogorvost megkérdezni ilyen esetekben.

A rendszeres ellenőrzések és a jó fogászati ​​higiénia segíthet megakadályozni az ilyen kiterjedt fogászati ​​munkák szükségességét. Emellett ösztönözd a gyerekeid, hogy veszélyesebb sportot űznek, ami sérülésekkel járhat, közben szájvédőt használjanak, ami megakadályozhatja a súlyos fogászati ​​sérüléseket.

Ahogy a gyerekek öregszenek, a harapásuk és a fogak egyenessége problémává válhat. A fogak szabályozása már korábban kezdődik, mint régebben szokás volt. Ma már a 7 évesnél fiatalabb gyerekek is korrekciós eszközöket viselnek, és a műanyag alapú (néha teljesen átlátszó) anyagok lecserélték a régi ronda és feltűnő fémet.

A fogszabályzó szakemberek tudják, hogy a fogak manipulálása fiatalabb korban könnyebb és hatékonyabb is lehet hosszú távon. A fiatalabb gyermekfogak viszonylag kisebb eszközökkel is korrigálhatók, ami később megelőzi a nagyobb és komolyabb kezelés szükségességét.

Ahogy a gyerekek nőnek, a fogorvos ajánlásaitól függően legalább évente egyszer tervezd be a rutin fogászati ​​ellenőrzéseket. A cukros élelmiszerek ellenőrzése, a rendszeres fogmosás és a fogselyem ösztönzése, valamint a fogorvossal való konzultáció a fogak esetében is jó ​​egészséget eredményez.

Nekem már évek óta egy fogorvosom van, és mindig ugyanabba a rendelőbe megyek, ha valami gond van a fogammal. Mivel a fogaim állapota nagyon fontos nekem, ezért inkább egy magánrendelőbe megyek, akik egyszer bölcsességfog gyulladás esetében is segítettek nekem. Az ilyen beavatkozásokat jobb szeretem inkább magánban megcsináltatni, mivel így biztos, hogy a lehető legjobb ellátást kapom.

A nagyobbik gyerekem már szinte felnőtt, így neki már nem is nagyon kell kimondottan gyerek fogorvoshoz mennie, de az a rendelő, ahová én szoktam menni, foglalkozik a gyerek ellátásával is. Például a prevenciós és gyerekfogászati kezeléseik között van barázdazárás, tejfog tömése, tejfog eltávolítása, fluoridálás, myofunkcionális tréner.

A felnőtteknek is nagyon fontos, hogy találjanak egy olyan fogorvost, akiben megbíznak, de gyerekek esetében ez még fontosabb is lehet. Ha olyan orvoshoz visszük, aki megnyugtatja, és aki mellett nem fél, akkor később sokkal könnyebb lesz rávenni a rendszeres fogászati ellenőrzésekre. Ha megtanulja, hogy a fogásztól nem kell félni, akkor sokkal előbb elmegy hozzá a panaszával, ezzel pedig sokkal nagyobb bajokat is megelőzhet. Ezért fontos, hogy jó fogorvost válasszunk, még akkor is, ha ez egy kicsit több befektetést igényel a részünkről. De főleg a gyerekek esetében ez mindenképpen megéri.