A játék minden gyereknek elengedhetetlen

Mindenki, akinek kisgyereke van, vagy gyerekekkel foglalkozik tudja, milyen fontos a gyerekeknek a játék. Ilyenkor a gyerekek nem csak lekötik magukat és csöndben vannak, aminek a szülők néha nagyon tudnak örülni, hanem fejlődnek is a játszás közben.

Pszichológusok szerint a játék hozzájárul a gyerekek testi-lelki növekedéséhez. Hiszen az egész testet megmozgató játékok az izmok fejlődéséhez fontosak, a kisebb “babrálós” játékok pedig a finom motorikai készségeket és a logikus gondolkozás képességét fejlesztik. Az is fontos tényező. hogy a gyerek a játékon keresztül ismeri meg az őt körülvevő világot, és ezen keresztül kapcsolódik be a társadalomba. Mert mit csinál a gyerek? Hát azt amit lát. A kukásautót utánozza ahogy megáll a ház előtt, az anyukát ahogy főz, vagy a tévében látottakat játssza újra. Ezzel már elkezdi megtanulni az őt körülvevő világ szabályait.

Az érzelmi fejlődéshez is elengedhetetlen a játék, mert a gyerekek egy biztonságos környezetben élhetik át az érzelmeiket amit az adott játék biztosít. Például, amikor a fiúk harcolnak a legújabb robotokkal, akkor tényleges agressziójukat tudják kiélni, valódi konfliktus nélkül. És ez jó, még ha elsőre meglepően is hangzik.

De annyi féle-fajta játék van a piacon, melyiket érdemes venni?

Ma már sokkal bonyolultabb a helyzet annál, hogy a lányoknak babát vegyünk, a fiúknak pedig kisautót. Egyrészt azzal hogy a nemi szerepek nagy változásokon esnek át napjainkban, nem célszerű a régebbi normarendszerhez ragaszkodni. Ha a fiunk babázni szeretne, nincs abban semmi rossz. Talán még jó apa is lesz belőle később. A lányunk is választhat építőjátékot, hiszen az építkezésekkel és tervezéssel kapcsolatos szakmákban is egyre több a nő.

Másik ok a választás bonyolultságára, az az, hogy ma már számtalan különféle termék megtalálható a piacon. Nagyjából minden elképzelésünket már kitalálta és legyártotta valaki, így a dolognak csak a pénztárcánk szab határt. Ha bemegyünk egy játékboltba, azt se tudjuk, mihez nyúljunk először, vagy hol kezdjük a keresést.

Szerencsére az internet, mint sok más mindenre, erre is megoldást kínál. Utána tudunk nézni a gyártónak, annak hogy mit is jelent az adott játék pontosan, vagy hogy melyik korosztálynak ajánlott. Kutathatunk vélemények után, hogy aki már megvette az adott terméket, az mit gondol róla. Sőt, még speciálisan az igényeinkre szabott játékot is rendelhetünk a világ másik feléről.

Legyen hát szó plüssállatról, fejlesztő játékokról, amik direkt a játszva tanulást segítik, vagy hagyományosabb építőjátékokról, megtalálhatjuk a gyermekünknek legalkalmasabb megoldást.

Az építőjátékokról részletesen

Amit személyesen a legjobb típusú játéknak tartok, az az építőjáték. Sok pozitív tapasztalat alapján mondom ezt, mert látom hogy a gyerekek mennyire szeretnek építőjátékkal játszani, és hogy ettől mennyit fejlődnek közben.

Az építőjátékok segítenek a térlátás fejlesztésében, hiszen az elképzelt kész művet le kell tudni bontani részletekre, majd újra megalkotni a rendelkezésre álló elemekből. Ez egy nagyon fontos készség, amit felnőtt korban sokat használnak az emberek, még ha nem is tudatosítják a folyamatot. Az építőjátéknak van egy sajátos szabályrendszere amihez alkalmazkodni kell, mégis ezen belül hatalmas szabadságot ad. Azt építhet a gyerek amit csak akar.

A szem-kéz koordinációt is szépen begyakorolják a gyerekek. És ez is nagyon fontos lesz később, mert már kisiskolás korban alap követelmény az írás elsajátításához. Nem árt hát, ha a gyerekek már az óvodában elsajátítják ezt a képességet, mert ha nem, az később komoly tanulási gondokkal jár.

Építő játékot minden korosztálynak találhatunk. Ilyenek a különféle golyó pálya készletek, a playmobil, de kisebbeknek a hagyományos fa vagy műanyag építőkockák is remekül szuperálnak. Nagyobbaknak a geomag mágneses építő, és a különböző jármű modellek az ajánlottak. Aztán lego választékában már nagyon komoly szettek is megtalálhatóak, amik még a 16-17 éves korosztályt is lekötik.

Fiúk, lányok egyaránt élvezhetik az építőkkel való játékot, nemtől függetlenül. A közhiedelemmel ellentétben ezek a képességek a lányoknak is fontosak: Gondoljunk csak bele egy klasszikus nőinek tartott feladatba, ami a főzés. Itt is nagyon hasonló folyamat játszódik le mint az építésnél. Adottak az alapanyagok és azok kombinálásával kell egy előre kitalált célt létrehozni.

Hol szerezzük be a játékot?

Ez megint csak egy jó kérdés. Sokat hallani manapság, hogy az ember a pénztárcájával szavaz. Mert a vásárlással támogatjuk az adott céget vagy gyártót, és ezzel felelősségünk is van, hogy olyan helyről vásároljunk amit jónak tartunk.

Másrészről a minőség is elengedhetetlen. Nem csak azért hogy ne kelljen a játékot kidobni két hét után mert tönkrement, hanem azért is mert a gyermekünk egészségére is hatással van a játék. Hiába kerül fele annyiba a sarki kínaiból vásárolt zenélő csörgő, ha a gyerek szétrágja, és így mérgező anyagok kerülnek a szervezetébe. Vagy például ha letörik az elemet tartó ablak, és a kicsi jó ötletnek találja a szájába venni a beltartalmat. Szerencsére tudunk ellenőrzött helyről vásárolni, ezzel is megelőzve a bajt.

Szeretnék ajánlani egy weblapot, ahol jó minőségű játékokat árul nagy választékban. Főleg az építőjátékokat ajánlom innen a fentebb kifejtett okok miatt. Minden általam említett típus megtalálható. De ezen kívül is érdemes szétnézni más típusú játékokat illetőleg.

Az oldal használata nagyon egyszerű. A játékok mellett szerepel egy leírás is, aminek segítségével el tudjuk dönteni, hogy tényleg az adott termék való-e a gyerekünknek. Tudunk keresni kategóriák szerint is, az egész nagyon átlátható.

Az itt vásárolható termékek jó minőségűek, és minden igényt kielégítenek. Akármilyen elképzelésünk is van, megtalálhatjuk a kínálatban. De ha nincs is konkrét ötletünk, akkor is érdemes átböngészni a készletet, mert szinte biztos hogy találni fogunk valamit ami megtetszik.

Sok akció közül válogathatunk. És ha 20.000 forint felett rendelünk, a kiszállítási költséget elengedik. Ez nagyon jó lehetőség, mert így spórolhatunk, de nem kell lejjebb adnunk a minőségből. A megrendelt játékokat általában 2-3 napon belül ki is szállítja egy nagyon megbízható futárszolgálat.

Remélem, tudtam segíteni a tippjeimmel mindenkinek, aki a legjobbat akarja a gyerekének. Mert nem csak az ár számít, hanem az is fontos hogy megfelelően tájékozódjunk a vásárlás előtt, hogy mit érdemes venni, és mint nem.

Ne felejtsük tehát, a játék a legfontosabb a gyerekünknek, és úgy segítünk neki a legtöbbet, ha támogatjuk ebben és kiválasztjuk a legmegfelelőbb játékot. És persze a szeretet és törődés is nagyon fontos. Vegyük hát elő a bennünk rejlő gyermeket, és üljünk le építőzni a kisfiunkkal, kislányunkkal. Mi is jobban fogjuk érezni magunkat a kikapcsolódástól, és attól, hogy azzal tölthetünk időt akit a legjobban szeretünk, és nézhetjük ahogy fejlődik a játszás által.