A napelemek telepítése az állatorvosi rendelők számára is lehetséges

Míg egy pár évtizede még kuriózumnak számítottak a napelemek, és meglepő volt, ha valahol találkoztunk ezekkel a környezetbarát megoldásokkal, mára már szinte természetes a jelenlétük. Napelemet telepíteni ma már egyszerű, különösen ha a napelempalyazatok.hu holnapon kezdjük a folyamatot.

Aminek voltaképp a napelemek telepítése a legrövidebb ideig tartó, de egyben a legfontosabb része. A napelemek a nap energiájából állítanak elő energiát. Ebben nagy feladata van az inverternek. De ne szaladjunk ennyire előre.

A napelemek telepítésének első lépése a felmérés. Ezt a napelempalyazatok.hu segítségével ingyenesen tudjuk kérni. Ilyenkor a szakember megvizsgálja az ingatlant, hogy milyenek a tartóelemei, hogy elbírják-e a rendszert. Hogy milyen a tető dőlésszöge, milyen az ingatlan tájolása, hisz ezek mind nagyon fontos szempontok. Ha a napelem valamilyen okból nem telepíthető a tetőre, mert például nem érik megfelelő szögben és időtartamban napsugarak, akkor sem kell elkeseredni. Hisz lehet olyan melléképület vagy garázs, ami viszont megfelel a telepítéshez, vagy akár a talajra, lábakon állva is lehet napelemes rendszert működtetni. Aztán az is nagyon fontos, hogy megállapítsuk a háztartásunk igényeit. Vagy annak az épületnek az igényeit, melyet napelemmel szeretnénk felszerelni. Ez bizony lehet egy állatorvosi rendelő is. Hisz itt is vannak jócskán elektronikai berendezések, és az ilyen helyeken is tetemes villanyszámla szokott keletkezni. Nos, ha valaki szeretne búcsút inteni ezeknek, akkor itt a lehetőség: a napelemek telepítése.

A napelemes rendszer telepítésénél két fontos dolgot kell figyelembe venni, egyrészt az energiaigényünket, másrészt a lehetőségeket. Az igényeket érdemes úgy felmérni, hogy már a jövőre is gondolunk, hiszen a napelemes rendszer hosszú évekre, évtizedekre ellát bennünket energiával, ezért már a tervezésnél kell kalkulálni a jövőbeni változásokkal. Így például aki elektromos autó vásárlásán töri a fejét és azt otthon szeretné tölteni, vagy klímákat szeretne felszereltetni, vagy hőszivattyús rendszert kiépíteni, vagy akár egy fűtött úszómedence az álma, ezeket mind érdemes már a tervezésnél belekalkuláni. Amint megvannak a tervek, és rendelkezésre áll a pénz is, kezdődhet a beruházás.

A napelemes rendszer telepítéséhez szükséges összegre nagyon sokféle pályázati lehetőség érhető el, ezeket a napelempalyazatok.hu honlapon mi magunk is át tudjuk tanulmányozni. Érdemes kihasználni ezeket a pályázati forrásokat, hisz akár vissza nem térítendő támogatást is kaphatunk, vagy nulla százalékos hitelt, ami szintén nagy segítség. Egyébként a napelemes rendszerek 8-10 éven belül megtérülnek, ezután szokták mondani, hogy most már tényleg ingyen van az energia.

Na de nézzük is meg, hogy mire kell figyelni a napelemek telepítésénél, milyen buktatók lehetnek. Nagyon fontos, hogy a napelemeket csak olyan helyre lehet felszerelni, ami stabilan megtartja a súlyukat. Nagyon fontos a tető állapota, a felülete és a dőlésszöge. Az első kettő a biztonság, a dőlésszög pedig a hatékonyság miatt nagyon nagy jelentőségű. Egy rossz állapotú tetőre nem lehet napelemeket szerelni. És egyébként a napelemek telepítése nem csak a tető állapotától függ, hanem az ingatlan általános állapotától is. Hiszen vannak olyan épületek, melyekre nem érdemes felszerelni, érdemes előbb felújítani ezeket az épületeket. A dőlésszög is nagyon fontos, ideális esetben a fény a merőlegeshez közeli szögben esik a napelemre. Hazánkban 35 fokos szög az ideális, általában 25-45 között még jó hatásfokot lehet elérni.

Annak is hatalmas jelentősége van, hogy milyen az ingatlan tájolása, hisz nem mindegy, hogy mikor és mennyit süti a nap a tetőt. A szakemberek azt mondják, hogy a délkelet és délnyugat közt található a legjobb irány. A napelemek egyébként nem csak akkor termelnek energiát, amikor hét ágra süt a nap, hanem akkor is amikor felhős idő van és szórt fény. Akkor viszont nem, ha árnyékban vannak. Tehát a tervezésnél ezt is figyelembe kell venni, egy közeli magas, szomszéd épület ugyanis nagy bosszúságot tud okozni.

A napelemes rendszer telepítése általában az ügyintézéssel együtt egy-két hónapot vesz igénybe, utána pedig már termelhetjük mi magunknak az energiát. Akár háztartásunk, akár vállalkozásunk számára. Egyre több állatorvosi rendelő szerelteti fel a napelemet, így védve a környezetet és csökkentve a rezsiköltségeket.