A szüleim megválnak a háztól, ahol felnőttem

Az egyik legjobb barátnőm jogász, és mindamellett, hogy nagyon szeretem őt, és imádok vele időt tölteni, be kell, hogy valljam, nem egyszer fordult elő, hogy a foglalkozásának hasznát vettem az életemben. Így adódott ez a múlt nyáron is, amikor a szüleim bejelentették, hogy eladják a családi házunkat, ahol én is felnőttem, és egy kisebb belvárosi lakásba költöznek be ketten, hiszen nekik már túl nagy az a ház, miután az összes gyerek kirepült.

Persze, ez nem megy annyira könnyen, hosszadalmas folyamatról van szó, az mindenesetre nagyon sokat segít, hogy a barátnőm rengeteg rendkívül hasznos tanácsot tudok adni nekünk az eladás jogi hátteréről.

Ő volt az is, aki felhívta a figyelmünket arra, hogy mindenképpen szükséges energiatanúsítványt kiállíttatni, ugyanis 2012 januárja óta csak így lehet szabályos és jogszerű keretek között eladni bármilyen ingatlant. Az energiatanúsítvány  a lakások, épületek energetikai minőségéről szóló dokumentum, amely tulajdonképpen a leendő vevőt informálja arról, hogy milyen állapotban van az ingatlan az abban működő energiafelhasználást biztosító eszközöket illetően. Ebből nyilvánvalóan sokat le lehet szűrni arról, hogy szükséges-e valamilyen felújítást, korszerűsítést eszközölni, milyen költségekkel járhat az épület használata ebből a szempontból. Mindez hozzátartozik a vásárlók hiteles tájékoztatásához, hogy ennek tudatában dönthessenek.

Szintén ő javasolta nekünk, hogy látogassunk el az e-tanusitas.eu honlapjára, ugyanis ez az a cég, amely – bevallása szerint – a legjobb minőséget, a legrövidebb idő alatt képes produkálni energiatanúsítás terén, és mindezért a gyorsaságért semmilyen plusz költséget nem számolnak fel, mivel alapvetésnek tekintik.

Szóval, a szüleim így fordultak végül hozzájuk, és az egész tanúsítási folyamat mindössze 24 óra leforgása alatt lezajlott, ami miatt nagyon boldogok voltak, hiszen nem hitték el, hogy ez valóban lehetséges. Arról van szó, hogy miután felvesszük a céggel a kapcsolatot energiatanúsítvány megszerzése céljából, ők felveszik az adatainkat, s azokat rögtön továbbítják a helyszíni felméréssel megbízott mérnöküknek, aki időpontegyeztetést követően el is jön a helyszínre. Az tehát, hogy sikerül-e 24 vagy akár 12 órán belül lebonyolítani a folyamatot nagyban függ attól, hogy nekünk mikor alkalmas, az E-tanúsítás szakemberei ugyanis készen állnak. A helyszíni felmérést követően, az adatokat feldolgozzák, s az alapján készítik el magát a tanúsítványt, amelyet elektronikusan kapunk kézhez. 

Így történhetett meg, hogy a szüleim is ennyire gyorsan túljutottak ezen a folyamaton. Mivel már nyugdíjas korban vannak, igazán nem jelentett problémát a helyszíni felmérésre vonatkozó időpontegyeztetés, amelyet követően pedig már nem sok maradt hátra, és kézhez kapták a dokumentumot.

Egyelőre várunk, szerencsére jönnek a potenciális vásárlók, mindig csörög a telefon, de manapság igen nehéz túladni egy ingatlanon a horribilis árak miatt, és az emberek nagyon meggondolják, hogy mire adják ki azt a rengeteg pénzt a kezük közül. Én mindenesetre bizakodó vagyok, és amiben csak tudok, segítek is a szüleimnek, annak ellenére, hogy kicsit szomorúsággal tölt el, hogy eladásra kerül az a ház, amelyben felnőttem, amelyhez olyan sok régi emlék fűz. 

Persze már régen nem ott élek, de mégis mindig megnyugtatott a tudat, hogy ha hazamegyek, mindig találok ott valamennyit a gyerekkoromból. Most mindennek vége szakad, de minden bizonnyal így is kell történnie, elvégre tényleg szükségtelen, és egyre inkább fenntarthatatlanná is válik a szüleim számára, hogy ketten éljenek egy ilyen nagy házban.

És nagyon hálás vagyok, hogy van egy olyan barátnőm, aki tud segíteni nekünk ebben a minden bizonnyal hosszadalmas folyamatban.