Apró ragyogás

Ki hozza el a tortát, mikor készül el a frizura, mikor induljon a menyasszonyi autó. Ez az ő nagy napjuk: a kislányom és a választottja örökre összeköti az életét. Nemcsak a fiatal pár, hanem természetesen mi, az örömszülők is készültünk a nagy eseményre. Ekkor adtuk át ugyanis egy szem gyermekünknek a születése óta őrzött ajándékát. Ez lett a mi családi ékszerünk, amelyet már a kicsi születésekor kiválasztottunk

Kislányként, hercegnőset játszva roppant mód irigyelte azokat a grófkisasszonyokat, akik egy-egy fülbevalót, kalaptűt örököltek nagymamáiktól és amellyel egy kis darab szeretet vándorolt anyáról- lányra, generációról- generációra. Sokszor játszott hercegnőset, próbálgatta az anyukája ruháját, cipőjét, ékszereit. Azonban valamiért az apró, ezüst swarovski fülbevalóhoz sosem nyúlt egy ujjal sem, de sokszor csodálta, nézegette, mintha tudta volna, hogy más, mint a többi. Amikor megérkezett a kislány meg az ő hercege, hogy tudassák velünk az örömhírt: eljegyezték egymást, már éreztük, hogy itt az idő, az esküvőjük lesz az az alkalom, amikor odaadhatjuk neki a “családi ékszert”.

Minden kész volt a nagy napra: a ruha, a torta, a dekoráció. Csak fülbevalót nem talált magának a gyermekünk. Egyre csak sóhajtozott: valami visszafogott kellene, egy apróság, ami mégis ragyog. És akkor elmondtuk neki a kis ezüst swarovski fülbevaló történetét. Elmondtunk neki minden a kisbabáról, aki pocaklakó korában kapta az apró ékszert és a szüleiről, akik csak a megfelelő pillanatra vártak, hogy átadhassák azt.

Amikor anno ékszert vettünk a születendő kislányunknak, csak választottunk valami szépet az ékszerésznél, de sokat nem tudtunk a swarovski márkáról. Most azonban, ahogy leporoltuk kicsit a dobozt, olvasgattam az ékszerről és még inkább a kristályokról.

Megtudtam, hogy a választásunk cseppet sem volt olyan véletlenszerű, mint ahogy azt gondoltam. A swarovski kristályoknak ugyanis ez a két fő jellemzőjük: a drágakő szerű ragyogás és a pénztárcabarát ár. A kristályok – amelyek a fülbevalót is dísztik – ólomkristályból készülnek, különleges eljárás során. Az ólomkristály kifejezetten alkalmas drágakövek helyettesítésére, mert a fényáteresztő és fénytörő képessége hasonlóan kiváló, mint luxus társaié. Az ékszerbekbe szánt kristályokat a Daniel Swarovski által tervezett eljárás és eszköz segítségével csiszolják. Az ún. gyémántcsiszolás során a jól ismert kúpformát hozzák létre. A swarovski védjegye, hogy 14 oldalú formát hoznak létre, amely így sokkal többször töri meg a fényt, mint a kevesebb oldalú kövek, ezáltal fokozódik a csillogás. A kúpformát ezt követően olyan foglalatba helyezik, amelynek az alját speciális ezüst-bevonattal kezelték, amely egyfajta tükörként funkcionálva szintén a ragyogás fokát erősíti. A nem ékszerekhez, hanem ruhákhoz, tárgyakhoz szánt köveket nem kúp formájúra, hanem laposra csiszolják. Fénytörésük az ólomkristálynak és a precíz megmunkálásnak köszönhetően hasonlóan kiváló. A csiszolást követően ragasztással vagy vasalással kerülnek a helyükre. Itt jön be a másik szempont, ami miatt akaratlanul is a megfelelő gyermek-ajándékot választottuk az akkori pocaklakónak. Az időközben felnőtt kislány menyasszonyi ruháját ugyanis néhány apró swarovski kristály díszíti, így tökéletes harmónia valósul meg az ékszer és a ruha között.

Kutakodásom során ráakadtam egy olyan cikkre is, amely azt taglalja, hogy hozzá nem értő szemek is könnyen észrevehetik a hamisítványokat. A swarovski kristályokat kifejezetten drágakövek helyettesítésére készítik, így csillogásuk is ennek megfelelő kell, hogy legyen. A hamisított kristályok nem ólomkristályból, hanem olvasztott üvegből készülnek, így sokkal fakóbb fényt árasztanak. Persze, több sem kellett, rohantam a szekrényhez, hogy már értő szemmel vizslathassam meg a gyermekünknek szánt ajándékot. Ahogy a kora nyári napfény felé fordítottam, kétség nélkül megállapíthatóvá vált: ez bizony igazi, eredeti, hamisítatlan swarovski ékszer.

Ahogy a fülbevalót nézegettem: eszembe jutott az emlék, amikor az ékszert vettünk: a mostani örömszülők és az akkori pocaklakó. Egy kis gyönyörűséget kerestünk, valamit, ami talán méltó lehet a kislányunkhoz. Persze, ezen túl olyan kis praktikákra is gondoltunk, mint a méret, vagy a szín. Voltak ugyanis színes kristályok is, de mintha már akkor éreztük volna: a fülbevalót egyszer egy menyasszony fogja viselni.