Az alkoholizmus is lehet örökletes, akárcsak bármely más betegség

Sokan nem gondolnák, vagy nem hiszik el, de a különböző függőségek örökletesek lehetnek. Ezt természetesen nem úgy értem, hogy a gyermek már alkoholistaként jön a világra, amennyiben az édesanya valóban visszafogta magát az alkohollal kapcsolatban a terhesség alatt. Például, ha ez édesanya cigarettát szív a terhessége során, a gyermek nagy valószínűséggel nikotinfüggőként fog születni, emiatt pedig jóval nyűgösebb és sírósabb lesz, mint egy átlagos gyermek lenne.
De még ha be is tartják az előírásokat, sajnos, mindig meg van az esély arra, hogy maga a hajlam öröklődni fog. Akárcsak a többi betegség, amelyet nagyobb esélyünk van megkapni, ha van rá genetikai hajlamunk, a függőségek is örökíthetőek.

Mindebbe azonban nem csak a genetikai hajlam játszik közre, hanem a szülők viselkedése is. Nagyon sokszor hallani, hogy a gyermek azt utánozza, amit lát, legyen az viselkedési forma, vagy szokás. Ez pedig kifejezetten igaz a szülőkre, hiszen őket látja a legtöbbet. Így ha a gyermek azt látja, hogy anya minden nap elszív egy doboz cigit, apa pedig minden este részegre issza magát, akkor nagyon valószínű, hogy ő maga is el fog indulni ezen az úton. Sokan persze most azt gondolják, hogy nincsen ilyen probléma a családban. De az igazság az, hogy általában a beteg az, aki utoljára észreveszi magán a betegséget, és ennek a gyermek issza meg a levét. Vezessen a betegség váláshoz, vagy épp bántalmazáshoz, azt mindig a gyermek szívja meg leginkább.   

A Felépülők Addiktológiai Magánklinikát létrehozó család is egy ilyen történeten ment keresztül. Elsőnek az édesapa indult meg a leejtőn. Az ő alkoholizmusa pedig hamarosan tükröződött a fián is, aki nem egészen húsz éves korára már drog és alkoholfüggő volt. Édesanyja persze mindkettejüket támogatta a felépülésben, és közösen átküzdötték magukat ezen a nehéz időszakon. Az alkoholizmusból való felépülés rendkívül meg tudja viselni a családot. A függőség rengeteg veszekedéshez vezethet, és nagyon gyorsan elgyengülhet a kapocs, amely összetartja a köteléket a családtagjaink és közöttünk. Épp ezért van a Felépülők Magánklinikán családi konzultáció is, hogy a régi ragaszkodás és szeretet ismételten olyan erős legyen, mint valaha volt, és mindenki megkapja a segítséget, amelyre szüksége van. Dr. Bíró Eszter maga is családterapeuta-jelölt, hogy tudjon segíteni a családoknak, amelyek hozzájuk fordulnak segítségért, hiszen ő saját maga is megtapasztalta, hogy mennyire komoly sérelmek születhetnek a családban az idő alatt. A klinikán dolgozik Lovizer János és Dániel is, akik gyakran a médiában  is megszólalnak, hogy felhívják a figyelmet ezen betegségre, és hogy nem szégyen az, ha valakinek ilyen problémája van. Sokan nem mernek segítséget kérni, vagy felszólalni, ha alkoholbetegségtől szenvednek, mert szégyellik, hogy kicsúszott az irányítás a kezükből. Ezen azonban nincsen mit szégyelleni.  A betegségnek több oka is lehet, mindenki története más. Azonban ha már megtették az első lépést, és beismerték, hogy problémájuk van, a segítségkérés már könnyedén megy. A professzionális orvosok nem fognak ítélkezni, ők már azért büszkék a betegeikre, mert sikeresen megtették az első lépéseket a gyógyulás felé.

A Felépülők klinika dolgozói között pedig többen is vannak, akik már átestek ezen a betegségen. A felepulok.hu/rolunk/addiktologiai-szakembereink oldalon olvashatunk mindannyiukról pár szót, és itt láthatjuk, hogy sokak neve mellett az áll „felépülő”. Ők sikeresen végigmentek a gyógyulás útján, és azért maradtak a klinikán, hogy másokat is átsegítsenek ezeken az akadályokon. Tudják, mennyire nehéz ez az időszak. Tudják, hogy minden szempontból megviseli az embert. De azt is tudják, hogy nem lehetetlen. Pont ezért állnak bármiben a betegeik rendelkezésére, hiszen saját tapasztalataik alapján, és korábbi betegeik történeteik nézve tudnak hatékony megoldásokat találni minden problémára. Az oldalon egyébként rengeteg történetet lehet olvasni további felépülőktől, akik sikeresen elvégezték a Felépül klinika rehabilitációs programjait, és azóta boldogabb, teljesebb életet élnek. A rengeteg inspiráló szó, amelyet itt olvashatunk, könnyedén meghozhatja az erőt ahhoz, hogy elinduljanak ezen az úton, vagy hogy kimásszanak a metaforikus gödörből, ha éppen mélypontra kerülnek a gyógyulásuk során.   

A klinika elsődleges programja egy 28 napos rehabilitációs kúra. Ennek során az ország három pontján található klinikáik között az egyikben töltenek el a páciensek egy hónapot, barátságos, biztonságos környezetben, ahol nincs más dolguk, mint hogy a gyógyulásra fókuszáljanak. Ez idő alatt minden biztosítva van számukra, nekik csak nyitottnak kell lenni a változásra, mert e nélkül lehetetlen a felépülés. Ez idő alatt több előadást is meghallgatnak, melyben felvilágosítják a betegeket az alkoholizmus mögött rejlő fizikai és pszichológiai tényekről. A csoportterápiákon egymást támogatva folynak beszélgetések, de egyéni kezelésekre is sor kerül. Minden nap sétálnak egyet a környéken, és különböző sportolási lehetőségek is meg vannak adva, ha valaki így szeretne lazítani a kezelés során. Mivel a klinika magánjellegű, természetesen fizetni kell érte. A Felépülők csapata azonban nem rejt el egyetlen költséget sem, pontosan annyit kérnek, amennyit megadnak az oldalon, egy forinttal sem többet. Ebben benne van az étkezés, a szállás, de még a külső programok is. Az ottlét alatt sem lesz szükség arra, hogy bármire is költsenek, így emiatt sem kell aggódniuk. Maga a betegség is rengeteget kivehet a családi kasszából, de a gyógyulás minden pénzt megér, hiszen az életünk minden részét jobbá teheti.

A Felépülők klinika módszere a Minnesota-modellen alapszik. Ez azt jelenti, hogy a program az absztinenciára alapul, és az alkoholizmust elsődleges betegségként kezeli. Sokan úgy gondolhatják, hogy az alkoholizmus egy másik pszichotikus betegség tünete lehet, például szorongás vagy depresszió, amelynek enyhítésére akarták az alkoholt használni, csak kicsúszott a kezükből a gyeplő. Azonban ez nem így van. Nagyon gyakran a betegség az elsődleges dolog, amire fókuszálnunk kell, nem pedig csak egy tünet. Éppen ezért a Felépülők erre figyel mindenekelőtt, nem igyekszik mindenképp valami egyéb dolgot látni mögé.

Az alkoholizmus egy betegség, ezt be kell látnunk. Megérdemli azt a figyelmet, amit egy másik betegségre fordítanánk. A betegek ugyanúgy megérdemlik a segítséget, mint mások, a Felépülők klinika pedig itt van, hogy megadja ezt. Ha még mindig idegenkednek a segítség kéréstől, akkor nézzék meg Lovizer János és fia néhány szereplését az interneten, vagy olvassák el a korábbi páciensek élményeit az oldalukon. Ezek után biztosan láthatják majd, hogy a lehető legjobb kezekbe kerülnek. Nem kell félniük attól, hogy ítélkezni fognak, vagy hogy nem kapják meg a megfelelő kezelést. Amennyiben bizalommal és őszinteséggel fordulnak a klinika dolgozói felé, ők jókedvvel, profizmussal és tudással fognak válaszolni, hogy átkísérjék Önöket ezen az úton a teljes és boldog élet felé.