Az egészséghez hozzátartozik az egészséges fogsor is

Fogaink egészségére nagyon kell vigyázni, ezt a saját bőrömön tapasztaltam meg. Amikor nemrégiben gyökérkezelésre szorultam, nagyon elkenődtem, hogy mi lesz a fogammal, de végül minden jól alakult. Köszönhető ez a Fogorvos Budapest csapatának.

Gyerekkorom óta nagyon vigyázok a fogaimra, és tudom, hogy genetikai tényezők is közrejátszanak abban, hogy valakinek romlik-e a foga vagy sem, azért javarészt ez a fogápolástól függ. Nemcsak a saját, hanem a kutyám fogainak egészségére is nagyon odafigyelek. Ugyanis a kutyáknál is kialakulhat például a fogkő, elszuvasodhat a foguk. És bár a kutyámnak nem tudom mosni a fogát, azért vannak olyan jutalomfalatok, melyeket nap mint nap adok neki és ezek tisztítják a fogait.

A saját fogsorom egészségéért is sokat teszek a rendszerese fogmosáson túl is. De akármennyire is vigyáztam a fogaimra, az egyik sajnos nagyon begyulladt. Így felkerestem a Fogorvos Budapest rendelőjét. Már a honlapjuk, a fogrovosbudapest.info is nagyon szimpatikus, sok hasznos tudnivalót olvastam itt.

A gyökérkezelés utáni fájdalomról csak később kezdtem el olvasni, amikor kiderült, hogy gyökérkezelésre van szükségem. Először nagyon megrémültem, de a rendelőben, amikor beültem a fogorvosi székbe, már meg is nyugodtam, mert tudtam, hogy jó kezekben vagyok.

A gyökérkezelés utáni fájdalom természetesen mindenkinél más és más. Korábban egyébként azzal sem igazán voltam tisztában, hogy mikor van szükség gyökérkezelésre. Én is nagyon megijedtem, mikor a fájdalom már elviselhetetlen volt, attól tartottam, hogy majd ki kell húzni a fogamat. Szerencsére nem így történt.

Azt is megtudtam a rendelőben, hogy a fog két nagy részből áll, ezek pedig a korona és a foggyökér, és maguk a fogak rétegekből épülnek fel, a korona külső részén található például a fogzománc, ezután van a dentin, belül pedig a fogbél, vagyis a pulpa. A foggyökérnél nincs zománc, itt is a fogbél a legbelső réteg, erekkel és idegekkel. Ezek aztán iszonyatosan tudnak fájni, ezt magam is megtapasztaltam. Azért is fáj különösen, mert ez egy igen zárt rendszer, tehát amikor begyullad valami és megduzzad, akkor nagyon pici helyre van szorítva. Ez pedig még egy lapáttal rátesz a fájdalomra. Mivel zárt rendszer, így talán nehéz elképzelni, hogy mitől is alakulhat ki gyulladás. Fontos tudni, hogy a gyulladás nem belülről keletkezik, hanem kívülről, tehát alapvetően a fogszuvasodás okozza. És már meg is érkeztünk magához a gyökérkezeléshez.

Bevallom, egyrészt nagyon örültem, mikor kiderült, hogy nem kell kihúzni a fogamat, másrészt teljesen bepánikoltam, hogy mennyire fog fájni az egész beavatkozás. Végül is nem volt olyan szörnyű, mint amilyennek elképzeltem. Köszönhető ez a Fogorvos Budapest profi szakértelmének.

A gyökérkezelés utáni fájdalom pedig elenyésző volt. Sajnos azzal is tisztában kell lenni, hogy a gyökérkezelt fog nem rendelkezik érellátással, így nem jut elég tápanyaghoz, nem teljes értékű tehát. Ezért is van az, hogy egy idő után törékennyé válnak, elszürkülnek. De így még mindig nyerünk pár évet, legalábbis ez az én véleményem. És az, hogy mindenképp profi szakemberhez, szakemberekhez forduljunk, amikor a fogainkról van szó. A fogorvosbudapest.info pedig pontosan ezt a profizmust nyújtja a pácienseknek.