Egy ital ami meghódította a világot.

coffee-164058_1280Van egy ital ami meghódította a világot, olyannyira, hogy még a mai napig is vitatott az alapanyagának származási helye. Több ország is magáénak szeretné tudni, hiszen akkora lázba hozta a világot, hogy igazán megérdemelte a fekete arany nevet. Sokáig így is kezelték, és volt idő mikor fizető eszköznek is használták. Ez a kávé!

Az elterjedtebb vélemény szerint, egy Etióp vidék, Kaffa nevéből származik, de ez vitatott. Ami biztos, hogy az Arab világban már a 16. században, főzött formában fogyasztották, élénkítő hatása miatt. Ma Brazília a világ legnagyobb kávétermelő országa. Kolumbia, Vietnam, Indonézia fő mezőgazdasági tevékenységét is a kávétermelés adja. Kétféle kávét különböztethetünk meg. Az egyik a robuszta, amit nagyon jó minőségű, ennek fő termelő országa, India. A másik fő fajtája a bluemonte, ami egy rendkívül drága kávé, és ennek a termesztését főként Etiópiában találhatjuk.  Természetesen több kisebb kávétermelő országot is ismerhetünk ezek nem akkora volumenben, de azért nagyban meghatározzák a világ kávéelállásának szerepét. Ilyen országok például, Kenya, Nigéria, Kongó, Elefántcsontpart.

  1. század, Barcsay Ábrahám „A kávéra”

„Rab szerecsen véres veríték-gyümölcse,
Melyet, hogy ládájit arannyal megtöltse,
Fösvény Anglus elküld messze nemzeteknek,
Nádméz! mennyi kincsét olvasztod ezeknek.
Hát te, rég csak Mokka táján termett kis bab,
Mennyit szenved érted nyúgoton is a rab,
A bölcs iszonyodik, látván, egy csészéböl
Mint hörpöl ö is részt Anglusok bünéböl.”

A 18.században, Magyarországon már nagy hagyománya volt a kávénak. Magyarországot a kávéházak országának is emlegették.

Napjainkban, is tarol a fekete leves.

Napjainkban annyira kedvelt, ez az ital, hogy kimondott szakma alakult az elkészítésére, és a felszolgálására. Meg is kell itt jegyeznem, hogy ez nem csak egy mondva csinált szakképesítés, hanem egy nagyon komoly gasztronómiai szakággá nőtte ki magát. Annyira, hogy a vendéglátás egyik specializált tényezőjét ez a szakma színesíti, és a gazdasági hatás miatt a vendéglátásban egy kuriózummá vált. Azok a kávézók akik ilyen megszerzett tudássál készítik ezt a csodálatos italt, és ezek megtartásával szolgálják fel vendégeiknek, biztos sikereket érnek el ezen a területen.

A szakmaiság

Tehát a szakmaiság, a szakmai képzés, a professzionális kávékészítés igen is hogy jelen van hazánkban is, és elengedhetetlen a vendéglátásban. Megjelentek olyan oktatások, amik nagyon szépen ezeket az alap tudásokat átadják. Ilyen, budapesti barista képzés rendszeresen indul, és egyre népszerűbb. A vendéglátás iparága is rájött arra, hogy csak a professzionális dolgokkal tudnak versenyezni a piacon. Amennyiben ezere nem fektetnek elég hangsúlyt, abban az esetben lemaradnak a piaci versenyben. Mint minden, ez a szakterület is rohamosan fejlődik.