Egy osztálykirándulás margójára

miracles-380076_1280Mindig nagy felelősség, leszervezni egy osztálykirándulást. Sok dilemmával találkozik az ember. Rengeteg feltételnek kell megfelelni, és mellette figyelembe kell venni azt, hogy egy élmény kell hogy nyújtson a gyermekek részére egy ilyen utazás. Az élmények mellett ott van, hogy egy úgynevezett tanulmányi út jellege is legyen, és ez ne menjen a szórakozásuk rovására. De egy nagyon fontos tényezőt sem szabad figyelmen kívül hagyni, és talán ez az egyik legmeghatározóbb szempont az egész szervezésben, ez a biztonság, és a kényelem. A biztonságot szerintem nem kell kommentálnom, de a kényelemhez annyit hozzáfűznék, hogy egy kényelmetlen utazás, tönkre teheti az egész élményt. Ez is azt indokolja, hogy ezen a területen is rendkívül  körbetekintően kell eljárnunk.

Egy életre szóló, élmény

Az utazás helyszínének megválasztása, nagyon összetett feladat. Az anyagi lehetősége, természetesen korlátozott ugyan úgy mint az erre szánható időtartam is. Mint említettem azt is figyelembe kell venni, hogy a szellemi fejlődésüket elősegítsük, és tanulmányaikba is beilleszthető legyen. Ezeknek függvényében választottuk, az egyik talán legpraktikusabb helyet a Hortobágyot úti célnak. Azért döntöttünk így, mert ez a vidék, híresen őrzi a Magyar hagyományokat, földrajzi fekvéséből adódóan, élesen felismerhetőek azok a jelek, amik a tananyag részei, és a távolság sem olyan nagy, hogy az anyagiakat ne tudnánk előteremteni. A kirándulás költségeinek ugyanis nagy részét az útiköltség teszi ki. A helyi látványosságok viszont akkora élményt nyújtanak a gyermekeknek, hogy emlékezni fognak rá mindig. A kilenc lyukú híd, a csikós bemutatók, és a skanzenek, kézműves bemutatók és termékek, tényleg akkora élmények, hogy a tanórákon ezeket sosem tudnánk ennyire jól átadni nekik. A sok élmény mellett, rengeteg plusz információt is kapnak a tanulók. Tehát mindenképp egy remek helyszín választás volt. Később ezt igazolta az iskolában tanítási órán kidolgozott, úti beszámoló is. Az a rengeteg élmény, és a részletes beszámoló amit a gyermekek írtak, azt igazolta, hogy igen is sokat tanultak ezen a kiránduláson.

Utazás a múltba

A szervezés abban a szakaszában, mikor a helyszín már megvan, és a pénzt is össze tudtuk szedni, akkor jön a biztonságos, és kényelmes utazás kérdése. Mint ahogy említettem, a kényelem nagyon fontos kérdés egy ilyen hosszú utazásnál. Gyerekekkel meg aztán még nagyobb odafigyelést igényel ez a kérdés. Órákon át ennyi összezárt örökmozgó gyerek figyelmét le kell kötni, mivel ennek hiányában pillanatok alatt hatalmas káosz tud eluralkodni. Hihetetlen energiák szabadulnak fel ezekből a gyerekekből, és fa ez nincs levezetve azonnal, akkor ezek az energiák, szinte katasztrófához vezethetnek. Tehát nem elég foglalkoztatni őket egész úton, hanem a kényelmüket is meg kell teremteni. Ezért a jármú választás nagyon fontos része a szervezésnek. Egy olyan céget kerestem fel amelynek a fő profilja a személy szállítás. Erre szakosodtak, és ebből adódóan. A buszvezetők is nagyon rutinosak, és ebből adódóan biztonságosan vezetnek.  Nagyon fontos, hogy a felelősség mellett, a szülők is nyugodtan ránk bízhassák a gyermekeiket. Természetesen, pár szülő elkísért minket, és segített a gyerekek rendezgetésében, irányításában. Így mindenki elégedett volt és nyugodtan várhatták otthon  a gyerkőcöket.

Ahogy haza felé tartottuk, már kezdett is a sok ötlet hatására, körvonalazódni a jövő évi útvonal. Mindenki elégedett volt, és ami a legfontosabb, hogy a sok tanulás és a rengeteg látnivaló mellet a biztonság is tökéletesen meg lett oldva. Így egy egyöntetű közös döntés eredményeként, a jövő évre kitűzött úti cél Erdély.