Egy lépés a környezettudatosság felé

A minap rendszeres látogatásaim egyikét tettem unokatestvéreméknél. Viszonylag friss házasok, és nemrég költöztek panel albérletükből saját kertes házba. Másfél éves kislányuk boldogan szaladt az udvaron elém üdvözölni. Többek között ezért is vettek kertes házat, hogy a gyermekeik minél természet közelibb helyen és természetes módon nőjenek fel, pont, ahogy mi is annak idején. Amint beszélgettem unokatestvéremmel, szó esett arról is, hogy jó lenne minél takarékosabb és környezetbarátabb módon élni. Mivel manapság nehéz lenne egészen visszatérni a régiek környezetbarát életmódjához – milyen jó, hogy ma van villany, és vízvezeték-, jó volna legalább a tőlünk telhető módon megtenni ezt.

Többféle megoldással próbálkoznak, olyan kis dolgoktól kezdve, hogy például mosogatás, fogmosás, zuhanyzás közben nem folyatják feleslegesen a vizet, vagy igyekeznek a lehető legkevesebb szemetet termelni – ami ugye gyerek mellett nem könnyű -, lekapcsolni a villanyt, amikor kimennek a helyiségből, inkább felvenni egy pulcsit, amikor fáznak a fűtés feltekerése helyett. Megvárják, míg összegyűlik egy mosásra elég szennyes ruha, és odafigyelnek, hogy ételt soha ne kelljen kidobni. Ezek apró dolgok, de összeadódva jót tesznek vele a saját pénztárcájuknak, lelkiismeretüknek és a földi környezetünk védelme érdekében is.

napelem pályázat 2019 magánszemélyeknek

Mindezek mellett szerettek volna egy olyan rendszerszintű megoldást, ami átfogó segítséget nyújt a hétköznapjainkban. Az egyik legnagyobb gondot és fejtörést okozza korunkban az energiatermelés ügye. Globális szinten és a magánszemélyek szintjén is ez egy megoldandó problémakör. Ezen gondolkozva most a napokban feljött az ötlet, egy nagyobb szabású módszer, mégpedig a napelem használatára való áttérés. A napenergia, mint energiaforrás nagyon népszerű világszerte, és ez a tendencia egyre erősödik. Unokatestvéremék nagyon lelkesek ezzel kapcsolatban, már sok helyen utánanéztek, ismerősöket kérdeztek, szakembereket kutattak fel, és nekem is áradoztak róla. „Végre így majd alig kell villanyszámlát fizetni, sőt, ha többletet termel a napkollektor, az feltöltődik a szolgáltatói hálózatra, aminek az árát mi visszakapjuk.” Kiderült, hogy a háztetőjük, pont a napelem feltételeinek megfelelő DK-i fekvésű, így adott a jó hely is! Úgy tűnik megszületett a döntés: rászánják magukat egy saját napelem rendszer telepítésére. Találtak egy országos pályázatot: napelem pályázat 2019 magányszemélyeknek néven,és most épp ebben próbálnak tájékozódni. Ez egy komoly befektetés, amely alapos tervezést igényel. Az első lépés a helyszín adottságainak feltérképezése: ha megfelel a ház tájolása, és közvetlen környezete, kezdődhet a konkrét tervezés, de ha nem, akkor sincs minden veszve, a leleményes szakemberek egyéb alternatív megoldásokat is tudnak javasolni. A befektetés körülbelül 8-10 év alatt meg is térül, ami azért egy emberöltő tekintetében jó arány, sőt, akár a gyerekek és unokák számára is megoldhatják az energiatermelés és használat kérdését, mint hosszú távú befektetés. Ha minden jól megy nemsoká ők is a napenergia segítségével élhetik mindennapjaikat.