Ha fontos a gyermeked biztonsága, ellenőriztesd a gázpalackokat

Gondoltál már arra, mennyire biztonságosak a gázzal töltött berendezéseid? Ha gázról, fűtésről vagy gázpalackokról van szó én is mindig aggódni kezdek azon, hogy vajon az otthoni berendezései biztonságosak-e, nem fenyegeti-e a családomat, és legfőképpen a gyermekeimet  valamilyen veszélyforrás.

Sokat hallani a hírekben tűzkárokról, robbanásokról, amik akár egy lakásban is megtörténhetnek. A szénmonoxid mérgezésről is nagyon sokszor lehet hallani, sajnos, amihez nem kell sok, csak rosszul karbantartott kazán, és már meg is van a baj. Sajnos sokszor halál a vége a szénmonoxid mérgezéseknek. De így is sok olyan gáz van az otthonunkban, ami káros lehet. Például mindenki tudja, hogy a légkondik is veszélyes anyagokat tartalmaznak, és ezért nagyon fontos azokat is ellenőriztetni, és tisztíttatni, mivel komoly tüdőbetegségeket okozhatnak, és a rák kockázatát is növelik.

Nálunk argon palackok vannak, és mindig nagyon odafigyelek arra, hogy a cseréjüket mindig megbízható céggel végeztessem el. A cég, akiket ezzel meg szoktam bízni, a gázcseretelep raktárából szállítja a termékeit Budapestre. De akinek Pest megyébe kellene szállítani, azt is megoldják, mert Budapest 20 km-es vonzáskörzetébe még ki tudják vinni a palackokat.  Ők bármilyen mennyiségben tudnak szállítani bármilyen terméket. Az áraik is igen kedvezőek, és elég tapasztalt csapatnak számítanak, hisz már közel két évtizede ebben az üzletágban tevékenykednek. Ráadásul sok magánfelhasználónak és cégnek is szállítottak már többféle terméket. A magam részéről sokkal egyszerűbbek látom az ilyen termékeket inkább rendelni, mint hosszan sorban állni, és saját magam cipelni a palackot.

Az oldalnak egyébként egy blog része is van, ahol nagyon sok hasznos információt talál még az ember, például hosszan írnak arról, hogyan biztosíthatod a gázpalackok biztonságos használatát.

A gázpalackok biztonsága nem gyerekjáték

Szerintem ez egy olyan téma, amivel kapcsolatban mindenkinek tájékozódnia kéne, mivel a családunk biztonsága is múlik azon hogy tudjuk, hogyan kell ezekkel az eszközökkel bánni. Mivel a gázpalack helyes használata nem a gyártón múlik, hanem a felhasználón, hisz akármilyen jóra gyártanak is valamit, ha nem rendeltetésszerűen használják, minden veszélyes lehet.

Például egy gázpalackot csak 50 évig lehet használni. Persze nem valószínű, hogy valakinek ilyen sokáig nem fogy ki a palackja, de ezt is fejben tartani. Viszont rajta a szelepet már 10 évente cserélni kell.

De ez még nem minden, ezeket a palackokat ellenőrizni is kell 10 évente, így lehetünk teljesen biztosak arról, hogy minden rendben van velük, nem jelentenek veszélyt sem miránk, sem a gyerekeinkre.

Például azt nem is tudtam, hogy a palack fala is vékonyodhat, pedig így van, és mivel nyomás uralkodik a belsejében nem kell sokáig töprengenünk azon, miért lehet veszélyes az, ha palack oldala kopik, elvékonyodik.

A palackok vizsgálatát ne csak te végezd

Azt említettem, hogy a gázpalackot időnként ellenőriztetni kell, és miután eljött az idő az ellenőrzésre, a szakember először kívülről nézi meg, a palackon nincsen-e sérülés, horpadás, ütődés, égés, komolyabb elvékonyodás, kitüremkedés. Utána ellenőrzik a töltettömeget, majd pedig a szivárgást, ami persze azért fontos, hogy tudjuk, jól működik a szelep.

Ha nyitva is van szelep, akkor is lényeges, hogy ne szivárogjon az anyag a szabadba. A különböző gázok valamikor nagy egészségügyi kockázattal járnak. Ezért is csinálják némelyiket szagosra, hogy tudjuk, ha valamelyik szivárog. Ilyenkor hívni kell a hatóságokat, és kinyitni minden ablakot, majd kimenni a lakásból.

A fulladás és a mérgezés csak egy a lehetséges veszélyek közül, mert egy nem túl nagy helyiséget is megtöltenek ezek a gázok annyira, hogy az már robbanásveszélyt jelentsen.

Az ellenőrzésen túl, ami szintén a felhasználó felelőssége, hogy biztosítsa, mindig megfelelő mértékben legyen feltöltve a palack, mivel a túltöltött palack meg nagyon veszélyes lehet. Az is a mi felelősségünk, hogy megfelelő helyen tároljuk a palackot, ahol nincs magas hőmérséklet és tűzveszély.

Mikor ezeket a cikkeket elolvastam, már még nagyobb bizalommal vagyok a cég iránt, mivel tudom, hogy foglalkoznak a vásárlókkal. Most, hogy tudom, mire kell figyelnem a palackokkal kapcsolatban, már a gyerekeimet is kevésbé féltem mellettük.